Pilgrimsvandring - El Camino

Påskhelgen 2015
Sitter och surfar runt. Kikar in på Facebook och ser att en av mina vänner i sin statusuppdatering skrivit: "Påsklovsläsning! Om tre år är det dags...". Till detta har hon lagt en bild på framsidan av denna bok.

Jag blir naturligtvis väldigt nyfiken på vad hon menar med detta. Jag har nämligen själv närt en hemlig dröm att få gå åtminstone någon del av El Camino i norra Spanien. Faktiskt efter det att jag läst Agneta Sjödins bok "En kvinnas resa" som bygger på hennes egen vandring på leden. Svaret jag får är att hon och en barndomskamrat bestämt sig för att gå någon del av leden. "Häng på", svarar hon när hon hör om mitt intresse.


En privat grupp bildas på FB och nu finns 7 intresserade av detta äventyr. Tre år kan tyckas vara långt borta, men tanken är att vi ska träffas några gånger under åren och förbereda oss på olika sätt. Min vän har tänkt lära sig lite spanska inför äventyret. 


Jag vet inte alls vad det kommer att bli av detta. Men jag tänker i alla fall hänga på i förberedelserna. Beslutet kommer. Tids nog. 


8 april
Läser bloggar om andra människor som gått denna pilgrimsled. Förberedelserna är verkligen olika. Från noggrann sådan, till att packa sin ryggsäck och dra iväg. Om jag bestämmer mig för att genomföra denna blir det en noggrann förberedelse. Min största utmaning blir att komma igång med träning. Det är ett antal år sedan den var intensiv och regelbunden. Just nu laddar jag för att komma igång.

12 april
Nu har jag gjort slag i saken. Har egentligen under flera år tänkt investera i ett par ordentliga vandrarkängor. Bra skor känns som den viktigaste förutsättningen för en bra vandring förutom kondition. Och det är ju lättare att köpa sig skorna än jobba sig till en hållbar kondition. Men det kommer det också.

Skorna jag skaffat mig är ett par med märket Meindl. Mannen i huset har ett par kängor som är 10 år gamla och han är väldigt nöjd med dessa. Han har aldrig någonsin fått skavsår av dom och de är lika fina idag som då han köpte dem. 

Skorna känns väldigt sköna. Har redan provat att gå i dem. Första steget mot vandringen El Camino. 


16 april
Det finns mycket skrivet kring vandringen el Calmino. En guidebok som flera vandrare rekommenderar är "Vägen till Santioago de Compostela". Författaren till guiden är Ewa Hellström-Boström. 

Där finns förslag på dagsturer för alla de 800 kilometer som leden mäter. Längd, höjdskillnader och sevärdheter beskrivs. Även de härbärgen som finns. 

Så nu ska jag vandra leden genom att läsa boken. 
4 maj 
För många år sedan köpte jag min ryggsäck som jag använt mig av vid fjällvandringar under åren. Nu var det dags med en ny. Mindre än tidigare och eftersom jag i dagsläget inte tänker mig fjällvandringar, utan vandringar mellan stugor under varmare förhållanden, har jag köpt mig en betydligt mindre och lättare. Har surfat runt på bloggar där kvinnor berättat om sina vandringar och det material de använt, så blev mitt val en ryggsäck från Osprey.

Jag är inte speciellt lång vilket gör det ännu viktigare att köpa en ryggsäck som är utformad för kvinnor. Jag hade provat Sirrus 36 i affär men köpte den över nätet. 

Den har många fickor och funktioner vilket är viktigt. Bla annat förberedd för vattenbehållare. Den har inbyggt regnskydd och väger endast 1,25 kg. Den är också uppbyggd så att det finns ett ventilationsutrymme mellan ryggen och säcken vilket ju passar alldeles utmärkt om vandringarna ska ske i varmare klimat. Ska prova säcken i sommar.Tror jag kommer att bli nöjd med den.Inga kommentarer: