måndag

Psykiskt förkylning

Vilket bra nytt ord! Smaka på det - psykiskt förkylning.

Läste idag en kanonbra krönika av Emma Rasper i Göteborgs Posten. Den handlar om den ångest som drabbar många av oss svenskar med jämna mellanrum. Hon menar att vi allt för sällan vågar vara ärliga då vi drabbas av psykisk ohälsa. När vi inte orkar gå upp ur sängen och än mer ställas inför alla krav som ett arbete gör. Då vi ringer och sjukanmäler oss för förkylning eller feber, i stället för att säga som det är.

Hon skriver att nästa gång hon drabbas av ångest kommer hon att säga att hon är psykiskt förkyld. Läs hela krönikan här.

Psykiskt förkylning - visst har jag drabbats av det nån gång. Erfarenheten säger mig att den går över och inte är farlig men den är inte mindre jobbig när den pågår. Det kan ha med mig själv, familjen eller jobbet att göra. Ja till och med livet kan göra att jag drabbas av denna.

Psykiskt förkylning - ger hopp! Den är av övergående art. Kanske behöver jag "febernedsättande medicin". Eller rentav kanske ett "penicillin" ibland om den är virusartad. Kanske räcker extra ompyssling och ett lyssnande öra.

Inga kommentarer: