fredag

Vägval

Det har vuxit fram under en längre tid. Jag har tagit intryck av andras tankar och val. Det är inte så att jag inte gjort val tidigare, för så är det. Exempelvis har det nästan alltid blivit svenskt i stället för utländskt. Kanske inte för att det är sämre, men med en medveten tanke att det borde gynna den svenska produktionen. Det jag pratar om är naturligtvis maten. Fläskfilén är inte dansk i min matlagning. Kött överhuvud taget är svenskt. Mjölken är ekologisk. Bananerna likaså. Så har det varit under lång tid tillbaka. Men nu ska även andra produkter som jag använder i högre grad bli svenska och/eller ekologiska.

Jag är medveten om att det är svårt att veta vad som är bäst för miljön, arbetstillfällen mm. Är svenska närodlade tomater bättre än spanska ekologiska? För miljön menar jag. Sånt kan jag inte. Det jag vill med mitt beslut är att handla mer medvetet. Kanske det har med åldern att göra?

Jag vill i högre grad bidra till en bättre hushållning av våra resurser men också till att se till att vi har människor i vårt land som vill och kan försörja oss med bra råvaror! Tantsurr har talat!

2 kommentarer:

Isa sa...

Jag vet egentligen inte heller vad som är bäst men brukar köpa det svenska före eko om det finns. Resonerar som att transportsträckan bör minska och i Sverige är en hel del bekämpningsmedel förbjudna vilket gör att det känns lite bättre. Vi har eko på det mest här hemma, både mat, hudvård och rengöringsmedel =)

agNeta sa...

Det känns skönt i alla fall att göra aktiva val...förhoppningsvis bidrar jag i någon mån till en bättre framtid...