måndag

Solidaritet

Satt med en jämnårig kollega idag och filosoferade om hur det individualistiska samhälle som vi har idag, påverkar oss. Vi funderade över vad det gör med människor. Vi gjorde det utifrån att vi båda upplevt en tid då det kollektiva var ett honörsord. Solidaritet var ett fint ord. Idag används ordet sällan.

Å ena sidan är det ju önskvärt att var en ska kunna klara sig själv, försörja sig och så vidare. Men å andra sidan behöver vi varandra för att kunna skapa liknande förutsättningar för ett lands innevånare.

Som tur är möter jag i skolan ungdomar som verkligen bryr sig om andra. Som tränat sig i att sätta andra först. Jag möter också sådana som använder ordet "jag" väldigt mycket. Som sätter sina behov och önskningar på första plats, andra plats och även på tredje. Min känsla är att antalet har blivit fler i denna kategori. Men jag kan ha fel. Jag hoppas det. Om ett gäng år behöver jag deras omtanke och omsorg.

Var ute och plockade ännu en laddning hallon. Helt galet mycket i sommar. Kommer att hamna i frukostfilen.

Inga kommentarer: