lördag

Dr Brandreth´s piller

Förpackningarna förr var bara så mycket snyggare än vad de är idag! Hittade en liten söt oval burk i källaren bland mina plåtburkar, med namnet Dr Brandreth´s piller. I den lilla plåtasken finns ett antal små runda mörka piller. Googlade runt för att ta reda på vad det var och läser att dessa piller är laxermedel. Vet inte när jag fått tag i asken.

Enligt Wikipedia var Benjamin Brandreth (1809-1880) pionjär inom den tidiga användningen av reklam för att göra konsumenterna medvetna om sin produkt, ett laxermedel som påstods bota många sjukdomar genom att rensa gifter ur blodet. Han blev en framgångsrik och förmögen affärsman, bankdirektör, och New York State Senator. 

Trots googlade kan jag inte hitta hur länge denna produkt såldes i Sverige. Kan tänka mig att den fanns kvar även på 50/60-talet. Texten på min asken är på svenska, och berättar att man ska ta 1-3 piller på kvällen. Burken innehöll 36 stycken från början. Nu finns 15 kvar.  

Mig veterligt har jag aldrig ätit några av dessa piller, men kanske du har, eller vet nån som gjort det. Hör gärna av dej.1 kommentar:

Gunnie sa...

Jag växte upp i Helsingborg. På 50 talet gjorde vi många resor över Sundet för att handla dansk mat. Jag fick ofta i uppdrag att gå in på apoteket i Helsingör för att köpa Dr Brandreths piller. De var tydligen effektiva men gick inte att köpa i Sverige. Känner väl igen den lilla asken.