söndag

"Sluta behandla era ungar som kungar"

Jag surfade runt och landade på en artikel i Aftonbladet, skriven av Alf B Svensson. Du kan läsa hela artikeln här. Svensson är psykolog, författare och föreläsare. Han har bland annat skrivit böckerna "Våga vara förälder" samt "Håll kärleken levande".

Här något från hans artikel i Aftonbladet: Barn som får allt de vill ha utan­ att anstränga sig kan få svårt att som vuxna förverkliga sina drömmar och mål i livet. Barn som behandlas som kungar kan få samarbetssvårigheter. De är inte heller alltid så lätta att leva­ med i ett äktenskap. Barn som får allt serverat kan få svårt att glädja sig åt allt livet ger.

Barn som behandlas som om deras­ behov är viktigare än alla­ andras blir ofta egocentriska.­ Föräldrar som till varje pris ­försöker undvika att barnen blir ledsna kan få barn som har svårt att hantera kriser och motgångar senare­ i livet. Bortskämda barn behandlar många gånger föräldrar, lärare,­ förskollärare och andra som betjänter.
Svensson trycker på att föräldrars uppgift är att tillfredsställa sina barns behov av tid, kärlek, gränser, normer och värderingar för att förbereda dem för vuxenlivet. Men om föräldrar alltid ställer upp på sina barns önskningar, låter dem få all uppmärksamhet och inte sätter tydliga gränser tas inte föräldraansvaret. 

Vidare skriver han om att bortskämda barn har många gånger en skicklig försvarsadvokat i sina föräldrar. Att det ofta är kamraters och lärares fel när det uppstår en konflikt. Och att dessa barn kan som vuxna kan få svårt att hantera konflikter.

Ur ett skolperspektiv kan jag bara säga att igenkänningsfaktorn på innehållet i artikeln är stor.

Inga kommentarer: