fredag

Glad påsk

Så var vi där igen! En ny påsk med strålande sol, snö och kyla. Själv sitter jag och dottern och njuter av varandra. Pratar påsktraditioner, leder och muskler. En påsktradition som för mig var helt ny. Har du hört talas om långlaten? Långlaten blev den som låg för länge kvar i sängen på långfredagen. Den som kom upp sist riskerade att få ett öknamn som kunde hänga kvar under hela året. För övriga dagar i dymmelveckan gällde följande öknamn på de som klev upp sist var "fetgrisen", "dymmeloxen", "skärtosen", "långlaten", "stumpen" och, sist men inte minst, "påsklåskan". Just nu har vi två aspiranter till att bli långlaten i år. Far och son!

Pratet om leder och muskler beror på att dottern utbildar sig till sjukgymnast. Här får man låna ut kroppen sin för att bli klämd och känd på. Vad gör man inte för vetenskapen?!

Har plockat fram min fina ägghöna skapad av Marianne Westman under tiden hon var på Rörstrand (1950-71). Någon gång under 1960-talet är denna gjord. Alldeles ypperlig att lägga påskgodis i. Marianne är född 1928 i Falun och är formgivare, keramiker och textildesigner. Under tiden på Rörstrand skapade hon en mängd porslinsmönster vilket gjort att hon ibland kallas "porslinmamma".
1 kommentar:

Caroline sa...

Den är ju alldeles, alldeles underbar!