måndag

Julafton

Det är tyst. Det är morgon och bara jag är vaken. Julgranen står där den brukar. Snön ligger på träden och taken. Fåglarna har bänkat sig vid fröbordet och verkar hungriga. Njuter av ensamheten. Efter en liten stund smyger den äldsta dottern ner för trappen. Delar av familjen börjar vakna. Några av dem kommer att vakna betydligt senare. Sjusovarna!

Mitt i min idyll tänker jag på alla mina medmänniskor som faktiskt just idag på olika sätt kämpar för att överleva. På alla våldtagna flickor och kvinnor. På alla flickor som inte får gå i skola. På all intolerans som finns i mitt Sverige. Jag drog vinstlotten i livet som fick födas in i ett ekonomiskt rikt samhälle. Mitt ansvar för andra är desto större. Jag vet det. Men jag vet också att det inte räcker att veta.  Det fordras handling.


En av mina ärvda gamla julgranskulor. Har några stycken. Vackra.

Inga kommentarer: