lördag

En loppisrunda

Det är lördag och regnet hänger i luften. Det borde vara snö, men nu är det inte det. Frukosten är avklarad. Dottern, sonen och jag besöker två loppisar i närheten. Fröjdar ögat men inget av det jag ser får följa med hem den här gången.


Jag är lite svag för orange glas. Här är en vas. Elme glasbruk var ett glasbruk som låg i Älmhults kommun i Kronobergs län. Elme glasbruk var verksamt mellan 1917 - 1970. En av de tidiga mest kända formgivarna knutna till glasbruket var Edvub Ollers som revolutionerade design och produktion vid bruket. Elme glasbruk har under åren tillverkat allt från handblåsta pokaler till stora serier av pressglass.En blå fin lampfot från Syco som var en svenskt keramikföretag, startat i november 1945 av Arnold Wiig på Torskholmen i Strömstad. Syco Keramik tillverkade "krukan som andas" vilken blev Sycos symbol och gjordes i många olika storlektar och modeller. Från 1949 utökades sortimentet med tillverkning av prydnadsföremål och brukskeramik. Snygg lampfot som inte passar hemma hos mej men förmodligen hos någon annan.

Gjord i Västtyskland
Snygg stol som fick stanna kvar.


Vällningkoppen är från Gustavsberg och heter Spalje. Designer är Wilhelm Kåge född 6 mars 1889, död 25 november 1960 i Stockholm. Han var en svensk konstnär, målare och keramiker. Kåge experimenterade fram nya glasyrer och dekorer och formgav ett 30-tal serviser däribland vardagsporslinet Pyro.

Inga kommentarer: