söndag

Utöya

Glömmer aldrig den här dagen för ett år sedan. Hur jag och mannen satt iskalla, klistrade vid nyhetsrapporteringen på nätet. Försökte förstå och greppa. Vi var på semester och satt i husvagnen och förstod ingenting. Det var så ofattbart att någon här i vår trygga del av världen skulle gå omkring och skjuta ihjäl ungdomar på ett läger. Svårt att ta in. Ondskan personifierad i en norrman. 

Rädsla för det okända, sjukdom, sjukligt hat, oförrätter och så mycket annat kan bli drivkraften för de människor som kliver över rättfärdighetens gränser. Gärningsmannen önskade förändra ett lands och människors värderingar, men misslyckades.

Jag hoppas jag kan vara en av dem som överbryggar något av detta som kan vara inkörsporten till ondskan. Den ska inte få segra! Norges statsminister Jens Stoltenberg avslutar sitt minnestal idag: "Låt oss ära de döda genom att glädjas åt livet".


"Jag vill tacka livet
som gett mig så mycket.
Det har gett mig skrattet,
det har gett mig smärtan
så att jag kan skilja
lyckan ifrån sorgen,
de två ting som skapar alla mina sånger
och era sånger som är mina sånger
och allas sånger som är samma sånger".

Inga kommentarer: