torsdag

Keramik från Tyskland, Laholm och Syco

Sprang på flera fina keramikvaser idag. Besökte Myrorna och Stadsmissionen. Men det var inte de som fick följa med hem idag. Det var en mycket tilltalande liten höna som fick det stora nöjet. 


Krukorna från Spara är gjorda i chamotte lera. Chamotte är bränd lera exempelvis krukskärvor, som krossas och används som utfyllnadsmaterial vid produktion av keramiska föremål.

SPARA chamotte keramik, Västtyskland
Västtyskland
Otroligt vackra var dessa två gröna vaser som var märkta med West Germany. De fick stanna kvar på hyllan. Ångrar mig nästan.

Keramik från Laholm
Läser på Signaturer.se om att krukmakare har funnits i Laholm från 1660-talet. Laholms keramik har funnits mellan året 1887-2000. Startades av Julius "Pottelerius" Nilsson eller Herr Lerbränner som han valde att kalla sig själv. Signaturen i botten på föremålet är hitintills okänt för mig. Även tillverkningsåret.


Men här är hon, den lilla höna som fick flytta hem till mig. Så charmig. Så mycket femtiotal tycker jag. Det visar sig efter lite googlande att hönan som är en sparbössa, är tillverkad av SYCO-keramik i Strömstad. SYCO fanns mellan åren 1945-69. Så någon gång under denna period är min sparhöna eller möjligtvis tupp tillverkad.Här är Sycoetiketten på hönan.

Inga kommentarer: