fredag

Semester på 60-talet

Så här i sommartider kan jag inte låta bli att tänka på alla de somrar under 60-talet då mina föräldrar varje sommar packade bilen full med oss tre ungar, tält, gasolspis, sovtäcken, fårskinnsfällar, gummistövlar, badkläder, myggolja av den gamla sorten, fiskespön och massa annat, för att åka från södra Sverige till "Norrland". (Som parentes kan sägas att min pappa var en mästare i att packa bilen.) Pappa ägnade nästan all tid under semestern åt att fiska och min fantastiska mamma såg till att livet kring oss barn fungerade. 

Materialen i tälten, sovsäckarna och kläderna var ju inte som idag, lätta att tvätta och torka. Att hon stod ut. Värmen i tältet kom från en liten kamin som eldades med t-röd. Maten lagades på ett gasolkök. Tvätten tvättades i sjön och torkades på lina mellan träden. Och vi barn älskade dessa semestrar, trots att det ibland regnade mer än lovligt.

Att resa mellan södra och norra Sverige har jag och min familj fortsatt med eftersom Kiruna var vår hemvist i över tjugo år. Men tältet byttes ut till husvagn vilket underlättade livet för alla!


Inga kommentarer: