tisdag

Norrlands nationalrätt

Pitepalt! Jag säger bara det. Att potatis, mjöl och lite salt tillsammans med lite fläsk kan bli så vansinnigt gott tillsammans med lingon, smör och ett glas kall mjölk.  Jag och övriga i familjen får nåt speciellt i blicken när palten kommer på bordet. Det kommer alltid ett: "fy va gott det är!"


Den vanliga palten på potatis och kornmjöl har kommit att förknippas med staden Piteå där förmodligen världens enda Paltzeria finns. I Piteå finns även Paltakademien, vars syfte är att öka intresset för palt samt att se till att kvalitet är god. Säkert har du hört talas om paltkoma och kanske också trott att du har drabbats av det nån gång. Har du inte ätit dej riktigt mätt på palt vet du inte vad det är. Jag lovar.


Palt är också otroligt god att steka upp dagen efter paltkoket! Ni hör ju hur jag låter... Palt är en av mina passioner!


Här kommer ett recept om du vill prova. Njut!

Pitepalt, 3-4 port
  • 1,5 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kornmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 300 gram rimmat fläsk
  • Smör och lingonsylt till servering

Så här gör du:

  1. Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i med matberedare).
  2. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av. Tryck ut lite av vätskan men inte all.
  3. I en stor bunke blandar du den rivna potatisen, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.
  4. Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt som du ska koka palten i.
  5. Skär fläsket i små tärningar. Om du vill kan du steka fläsket med hackad gul lök och kryddpeppar.
  6. Forma degen till 16 runda bullar. Platta till dem lite och gör en fördjupning i varje. Fördela fläsket i palten. Vik upp kanterna och förslut palten till bollar.
  7. Lägg palten i kokande vatten och koka på lägsta värme i ca 45 minuter.
  8. Ta upp palten
  9. Servera pitepalten med lingonsylt och smör.
Uppstekt palt

2 kommentarer:

Gila sa...

Här är en som också är "paltoman" och besöker Paltzerian i Öjebyn utanför Piteå minst en gång om året...

agNeta sa...

Skönt att möta människor som förstår sig på det fantastiska i denna maträtt!