måndag

Domnarvet - kopp

Domarvets Jernverk var ett stålverk i Borlänge som anlades 1872-78. Idag heter det SSAB och är kommunens största privata arbetsgivare.

De här kopparna tillverkades i flera omgångar när Domnarvet slagit olika kvantitetsrekord. Bland annat 1960 och 1965. Alla som arbetade på bruket fick två var till julklapp. Modellen är Stig Lindbergs LI, som han formgav till H55-utställningen. Modellen är densamma som Spisa Ribb och Pronus men större. Jag tror att de var tänkta som tekoppar. 

Formgivare är Calle Blomkvist, 1902- 1983. Koppen är tillverkad vid Gustavsberg AB, Gustavsberg. Jag har ropat in sex som är tillverkade 1965. Eftersom modellen var större än Spisa Ripp och Pronus är jag inte säker på att jag behåller kopparna. Kanske säljer jag dem vidare. Har inte bestämt mig än. Men lite kul är de!Inga kommentarer: