söndag

April, april din dumma sill...

Naturligtvis har jag blivit grundlurad under första 1 april. Själv har jag svårt att hitta på övertygande skämt så omgivningen har klarat sig bra. Får se hur jag klarar mig idag.

Seden att 1 april lura någon att tex tro på något uppdiktat eller göra något onödigt har funnit från 1600-talets mitt. Den finns i flera andra europeiska länder och hör samman med traditionella upptåg vid vårens ankomst. I Sverige kunde prästen under denna tid lura en hel församling att gudstjänsten började en annan tid än den vanliga. Även ramsan "april, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill" har motsvarigheter på andra språk, t.ex. tyskans "April, April, ich kann dich narren wie ich will". (www.ne.se)

Ett klassiskt skämt är det som TV körde 1962. Det utgick från att om en nylonstrumpa drogs över den svartvita tv:n skulle det bli färg tv. 

Inga kommentarer: