torsdag

Mat under 50-talet

Köket är i min värld en viktigt plats för att både umgås och laga mat.  Behöver bara prata med min mamma så inser hur enkel matlagningen är i dag till skillnad från tiden då jag föddes. 

Andra världskriget var slut och längtan efter mat var stor. Djupfrysta varor som spenat, ärtor och torsk är något nytt i köket. Frysboxen finns nu inte bara i affären utan även hemma och helt plötsligt behöver all mat inte konserveras. Pulver och konserver som potatismos, chokladpudding och konserver med champinjoer, tomater eller frukt går att köpa i affären. 

Wettexduken (disktrasa) underlättar förmodligen för kvinnan som under den här tiden i de flesta fall stod för hushållet.
Något som jag minns att jag åt som riktigt liten var sagogrynssoppa med russin. Det var någon form av saftsoppa. Sagogryn inporteras och fanns i Sverige redan under 1700-talet. De finns både vita och rödaktiga. Grynen är gjorda av stärkelse från potatis eller maniok. Hamburgaren gör också entré den här tiden, men var definitivt inget som vi åt hemma hos oss.


Krögaren Tore Wretman tillsammans med novisen Folke Olhagen lagar mat i radioprogrammet Novisen vid spisen.. Lyssna när han lagar köttfärssås och pasta..

Inga kommentarer: