tisdag

Antikmässan - glas

I många montrar på mässan fanns underbart vackra dricksglas. Glas i olika storlekar och skepnader. Allt från glasklara till färgade.

Bengt Orup är en av de formgivare som faller mig på läppen. Han föddes 1916 i Lindesberg och dog 1996. Han var utbildad på Otte Skölds målarskola i Stockholm och även skolor i Paris. Han var konstnärlig ledare för Johansfors glasbruk och Hyllinge Glasbruk under 50-60-talen. Han formgav vardagsglas varav flera blivit klassiker som Strikt, Party, Stripe, Chevalier mfl. Jag skulle gärna ha ett gäng av Orups glas hemma hos mig.


Strikt, Bengt Orup

Strikt, Bengt Orup, 1952


Strikt, Bengt Orup

För mig okänd formgivare
För mig okänd formgivare


Picknickset i glas


Pukeberg
Kolla in dessa läckra efterrättsskålar. De är gjorda på Pukeberg som är ett av Sveriges äldsta och mest välbevarade glasbruk.

Inga kommentarer: