fredag

Monogram - märkböcker

Från min mamma och min svärmor har jag fått ärva flera överlakan och linnehanddukar med fantastiska broderier på. Med monogram men också med blommor, blad och girlanger av olika slag. Min mor har berättat för mig om hur hon som så många andra i hennes generation, broderade monogram på handdukar och lakan innan de gifte sig, men också efter giftemålet. Det hörde bara till på den tiden, i slutet av fyrtiotalet och i början av femtiotalet. Många timmar av kvällsarbete för att göra det som förväntades av en. Är väldigt glad över att jag fått leva i en annan tid, även om jag fascineras över hantverket.

Monogrammet med initialerna på för- och efternamn skulle placeras mitt på den del man vek ner över täcket (påslakanet var ju inte uppfunnet än), och på örngottets mitt på den övre halvan och på en handduk på den nedre tredjedelen.

Fick överta några av märkböckerna som min mor använt sig av då hon utfört detta fina hantverk, ett hantverk som knappast finns idag, i alla fall inte på lakan, örngott och handdukar.
M som i Marianne, mammas namn

Inga kommentarer: