torsdag

Mistel och mössa

För någon vecka sedan sprang jag på mistelkvistar som hängde vid ett marknadsstånd. De är vackra i sin enkelhet. Där jag bor hittar man dem inte så ofta. Att kyssas under en mistel vid juletid var för länge sedan ett sätt att skydda sig mot att leva ett helt liv som ogift. Förr hade misteln en viktig roll inom magin. Den ansågs skänka liv och fertilitet, skydda mot gifter och vara sexuellt upphetsande. Idag anses misteln ge lycka och välsignelse om man fäster den i taket eller ovan en dörr i juletid. Det är tillåtet att kyssa den person som råkar befinna sig under den...så det gäller att passa på!

Idag jag mötte en skolpolitiker. Hon var där för att lyssna till vad eleverna hade att säga kring sitt inflytande i skoljobbet. Vi satt där runt det stora konferensbordet med ett gäng elever mellan tio och sexton år. Barn är verkligen inga oskrivna blad. De kommer med reflektioner, tankar och synpunkter som du inte alltid förväntar dig. Kloka sådana. Att få ha mössa på sig i klassrummet var en av de viktigaste besluten som tagits under höstterminen där eleverna diskuterat både för och nackdelar innan beslutet togs.


Som vuxen kanske jag inte hade ansett möjligheten att få påverka mössans vara eller inte vara som det viktigaste under höstterminen när det gäller inflytande. Spännande eller hur? Hur viktigt är det inte att lyssna på barnen och ungdomarna.

Inga kommentarer: