torsdag

Hemmafru

Min mamma gifte sig 1954 och blev fru, hemmafru. Det fanns inte på kartan att hon skulle arbeta då. Ganska snart blev hon ju också mamma till mej.


1950-talet verkar ha varit hemmafruidealets tidsålder. Tittar jag på bilder från den här tiden så hittar jag ofta kvinnorna i köket, eller tillsammans med sina barn, kanske tvättande kläder osv. Allt det här gör de leende. Läser om att 1956 kommer första tvättmaskinen som är helautomatisk, den tvättar, sköljer och centrifugerar i samma maskin. Minns hur mamma fick skölja tvätten för hand långt in på 60-talet.


Den kända Alva Myrdal sa 1956 att kvinnan skulle sköta sina kvinnoplikter när barnen var små och kunde sen gå ut i arbetet efter 15-20 år. Det var andra tider det!

Min kära mamma
Även om detta verkar ha varit det årtionde där hemmafrun var ett ideal, började fler och fler kvinnor förvärvsarbeta. Men inte min mamma! Hon fanns alltid till hands för oss barn. Och det var faktiskt ganska skönt. Sen var det ju också så att där fanns andra barn, och andra mammor på samma gata vilket gjorde att det var som en stort dagis hela tiden med en massa dagisfröknar!

Inga kommentarer: